Lil’Scientist voor docenten

Ben jij een docent? En wil je jouw leerlingen spelenderwijs échte wetenschap laten doen? Dan kun je onze Lil’Scientist lespakketten gebruiken. Je kunt ze hieronder gratis downloaden.

Kinderen zijn kleine wetenschappers: ze worden geboren met intrinsieke nieuwsgierigheid, vormen hypothesen over hoe de wereld werkt, verzamelen informatie en komen zo tot nieuwe inzichten. Toch denken veel kinderen dat wetenschap niet voor hen is weggelegd. Dat geldt vooral voor kinderen die opgroeien in omgevingen waarin ze zelden in aanraking komen met wetenschap en die amper worden bereikt door bestaande vormen van wetenschapscommunicatie.

Daarom heeft KiDLAB — in samenwerking met De Jonge Akademie en de IMC Weekendschool — het programma Lil’Scientist ontwikkeld, waarin kinderen spelenderwijs échte wetenschap beoefenen. Kinderen maken kennis met verschillende vakgebieden, van psychologie en filosofie tot informatica en oceanografie. De lespakketten zijn inmiddels gebruikt door duizenden kinderen in Nederland.

Lil’Scientists AAN HET WOORD

Lil’Scientists in NEMO

Lil’Scientist kick-off

Download de lespakketten hier:
Wie is de wetenschapper? – Kinderen onderzoeken hun eigen stereotypen van wetenschap en wetenschappers. Ze doen een sociaalwetenschappelijk experiment.
Denken over denken – Kinderen onderzoeken wat een robot nodig heeft om te kunnen denken. Ze ontwerpen hun eigen denkende robot.
Plastic soep – Kinderen onderzoeken de oorsprong van de plastic soep. Ze gaan zelf op onderzoek uit bij een rivier.
Markten – Kinderen onderzoeken de oorsprong van geld en de economie. Ze ontwerpen de economie van de toekomst.
Woordworstelen – Kinderen onderzoeken de oorsprong en functie van taal. Ze interviewen mensen op straat over hun taalgebruik.
Nieuwe technologie – Kinderen onderzoeken nieuwe technologie. Ze ontwerpen hun eigen algoritme.